Измерване на пикочна киселина

Високите стойности на пикочна киселина  в кръвта могат да се дължат на различни причини: начин на хранене, проблеми в метаболизма или работата на бъбреците, прием на някои лекарства или силов спорт.

При определени условия и достатъчно голяма концентрация на пикочната киселина, започва  кристализация в по-охладените места на организма. Кристалите се отлагат в ставите и често предизвикват възпалителни процеси.

Повишената  пикочна киселина  уврежда и вътрешните органи, като най-често страдат бъбреците. Би могло да се стигне до хронична бъбречна недостатъчност.  Това е коварен, тих убиец, който без симптоми, без болки, без оплаквания взима своите жертви. Затова страдащите от подагра трябва да следят нивата  на креатинин в кръвта си.

Болезнените кризи са естествена защита на организма. Възпаленията в ставите  причиняват непоносима болка, най-често в палеца на краката. Колкото и  неприятни да са тези болки, трябва да сме им благодарни, защото те всъщност ни предпазват от по-големи поражения. Напомнят ни по един категоричен начин, че трябва да се вземат спешни мерки, а те са:

Налагане на строги диети. Пълна забрана на някои храни и напитки.  Приемане на съответните лекарства ако е необходимо. Намаляване на наднорменото тегло. Консумация на по-големи количества вода.

Това са все действия за намаляване стойностите на пикочна киселина в кръвта.

Когато кризата отмине и човек се почувства добре, много скоро забравя за строгите  диетите.  Често се налага тялото да  напомня отново и отново за това, което му причиняваме.

Ако страдалецът от подагра е твърдоглав, кризите стават все по-чести и продължителни. Тогава организмът го наказва с продължително вадене от строя и  прави живота му непълноценен. Опитва се да предотврати настъпването на трайни и необратими увреждания в ставите и бъбреците.

Разумното поведение е,  пикочната киселина  да се поддържа в рамките на референтните стойности.  Ако иска човек да живее дълго и пълноценно, трябва да се съобрази със съдбата си.  Да прояви интелигентност и да контролира своите показатели. Ако  трябва,  ще промени начина си на живот.

Дали ще си налага  строга диета и напълно ще спре алкохола; дали ще взима лекарства или ще приема  хранителни добавки;  ще намали силовия спорт или ще смени лекарствата си за високо кръвно; ще пие сода или оцет, вариантите са без чет.

Важното е пикочната киселина да е в норма, а това е много индивидуално решение. За някои  може да се окаже много просто –  само увеличена консумация на вода.

 

EasyTouch  за сега са единствените в света апарати за самонаблюдение и контрол на пикочната киселина в домашни условия. За краткото време от своето създаване, те  помогнаха на много хора да открият истинската причина за високите си стойности на пикочна киселина и да я контролират.

EasyTouch GCU и EasyTouch GU помагат да се поддържат показателите в рамките на референтните стойности, без излишни лишения.

Искам да обърна внимание на някои моменти при използването на апаратите EasyTouch. Те са описани в инструкциите за употреба, но не всички им обръщат нужното внимание и затова ще ги подчертая дебело.

Изследванията в лаборатория се правят с венозна кръв, докато с персоналните апарати  EasyTouch се изследва капилярна кръв. Характерно е, че в периферията се получава застой и в тези области концентрациите на някои вещества  са с променени стойности. Затова,  преди всяко изследване е важно да се повиши кръвообращението в пръстите на ръцете. Добре е измиването, непосредствено преди изследването да се направи с гореща вода. По този начин, във върха на пръстите нахлува свежа кръв, с реални концентрации на веществата.

На второ място, излива на капката кръв трябва да става с лекота, а не след продължително изстискване. Във  втория случай бихте получили нереални стойности. За да се избегне това, пробата се прави от втората капка. За целта, трябва да се подбере подходяща дълбочина за проникване на убождащото устройство . Скалата е от едно до пет, изборът зависи от дебелината на кожата.

Изследването е много прецизно и най-дребните детайли оказват влияние на резултатите. Затова измерванията трябва да се правят, като се спазват и най-малките подробности от инструкцията за употреба.